Johan kombinerar sitt vanliga yrke med att vara deltidsbrandman

Publicerad: 28 september 2018 Senast uppdaterad: 28 september 2018

Hallå där ...
Johan Jansson, deltidsbrandman sedan 15 år och stationschef på brandstationen i Almunge!

Bild på stationschef Johan Jansson som sitter i en röd brandbil med larmstället på.

Vad är det bästa med att jobba i räddningstjänsten?
Gemenskapen och att göra nytta. Jag brinner för att hjälpa till!

Du är räddningspersonal i beredskap. Du har alltså ett annat jobb också?
Ja, jag arbetar heltid som chef på Arlanda med ansvar över de personer som lastar och lossar flygplan. Eftersom jag inte arbetar på orten har jag jour som deltidsbrandman när jag är hemma i Almunge och ledig från Arlanda. Vi måste åka iväg inom fem minuter när vi får ett larm.

Du var med och släckte den stora skogsbranden i Ljusdal i somras. Hur kom det sig?
Det kändes som ett bra tillfälle att få hjälpa till. Jag var med redan i första svängen. Vi var sex personer åt gången från Uppsala som åkte upp. Sedan bytte vi av varandra i omgångar efter ett dygn.

Hur var det?
Vi var till stor hjälp. Vi gjorde skillnad! Det saknades mycket folk, så vi behövdes. Vi gjorde det som vi är tränade för att kunna klara. Alla visste exakt vad de skulle göra. Vi var inne i vår bubbla och det var bara att köra på. Men det var så mycket större än det brukar vara. Det var nytt. Vi fick göra avvägningar för att inte gå över gränsen då det blir för farligt.

Kände ni att ert arbete uppskattades?
Ja! Andra gången vi åkte upp tackade folk oss på vägen. När vi åkte hem fick jag en kram av en kommunanställd kvinna på en parkering. Och vi mottogs av media i Uppsala.

Var ni hjältar?
Nej, vi gjorde det vi alltid gör. Men media såg oss som hjältar.

Vad gör en deltidsbrandman?
Vi rycker ut direkt och lämnar allt när larmet går där vi bor. Vi har jour en vecka i månaden, 24 timmar om dygnet. Det passar inte alla, men det passar mig som trivs hemma. Jag lyckas pussla ihop det med vardagen, med ordinarie jobb och familj. Även om jag inte kan ta långpromenader med hunden när jag har jour.

Varför blev det räddningstjänsten för dig?
När jag flyttade tillbaka till Almunge gick jag i pappas och farfars fotspår. De var också deltidsbrandmän här. Det är ett intressant jobb och jag är glad att kunna hjälpa till!

Vad har du för utbildning som deltidsbrandman?
Jag har fått en två veckors grundutbildning och en sex veckors fördjupad utbildning för att bli styrkeledare. Vi utbildas även fortlöpande.

Hur många arbetar som brandmän i Almunge?
Vi är 20 deltidsbrandmän. En styrkeledare och fyra brandmän i taget har beredskap dygnet runt veckovis. Det ser lite olika ut på olika brandstationer.
Hur ofta rycker ni ut?
60–80 gånger på ett år.

Skulle du rekommendera någon som har ett annat heltidsjobb att bli deltidsbrandman?
Ja, verkligen! Det är roligt även om det kan vara låst ibland att ha jour.

Läs om hur du gör för att bli deltidsbrandman