Öppet hus på brandwebben

Den tredje helgen i september bjuder vi in till Öppet hus på våra brandstationer.  Du som inte har möjlighet att besöka oss kan del av vårt digitala Öppet hus i form av ett smörgåsbord av olika filmer, digitala studiebesök och en massa tips från oss. Ha ett fint digitalt besök!

Digitalt Öppet hus på Fyrislunds brandstation

Följ med Salle och Malin på en spännande rundvandring på Fyrislunds brandstation i Uppsala. Du får bland annat se omklädningsrummet, fordonen, den utrustning vi använder och vi visar också hur du kan släcka lättare bränder.

Gör studiebesök på Rosendals brandstation

Träffa Örjan, Anti och Emma under ett besök på Rosendals brandstation i Uppsala. Du får först en föreläsning av Örjan om brand och risker i samhället, hur en brand kan börja, hur man gör om det börjar brinna, påföljder vid en anlagd brand med mera. Sedan får du en rundtur på stationen, du får också följa med på ett larm och se hur vi och du kan släcka bränder.

Vi syns – gör du?

Snart är det helt mörkt när du går till och från skola och arbete. Vi har fullt med reflexer på våra uniformer och på våra bilar för att synas ordentligt. Men hur bra syns du? Kolla in vår film.

Brandmanstester

Kolla in hur ett av våra test går till. Vi kallar det arbetsrelaterad bana och den innehåller olika moment som att bära slangväskor, dra slang, resa stege, flytta nödställd och lyfta verktyg. Det här är ett av de tester som våra brandmän gör varje år och som alla gör innan de anställs.

Bilkrasch

Se en bilkrasch som motsvarar en krock i 70-80 kilometer i timmen. Vi gör så här för att få realistiskt ”krockade” bilar att öva på.

Hur varmt kan det bli vid en brand?

Följ med när vi mäter med värmekamera vid en brand.
Du får se när en rökdykare öppnar en dörr till ett rum där det brinner. Värmen mäts i den lilla fyrkanten i mitten av bilden. Längst ner til höger i bild syns temperaturen.

Funderar du på att bli brandman? Eller är du bara nyfiken?

Se när Erica och Örjan berättar vad som motiverade dem och varför de blev brandmän.

Gör skillnad som brandman på deltid

Gör skillnad som brandman på heltid