Blåljuspersonal besökte åttorna för att förebygga olyckor och bränder

Publicerad: 15 oktober 2021 Senast uppdaterad: 15 oktober 2021
Brandforsvaret informerar Brandförsvaret besökte alla som går i åttan i Valsätraskolan.

Brandförsvaret, polisen och ambulansen besökte i veckan alla som går i åttan i Valsätraskolan. Att bygga bra relationer tidigt kan bland annat leda till färre olyckor och färre anlagda bränder.

Brandmännen är regelbundet ute på klassrumsbesök hos sjuorna för att förebygga bränder. Men när de besöker åttorna fyra gånger per år visar hela räddningsorganisationen upp sig på samma gång. 

– Vi jobbar mycket tillsammans – och eleverna uppskattar att alla kommer. Vi når dem verkligen. De får upp ögonen för vårt arbete, säger brandmannen Simon Hansson.

För honom var veckans besök i Valsätraskolan det första besöket i ett klassrum. 

– Det var nytt för mig och väldigt roligt och givande att komma ut och göra en riktigt bra sak. Eleverna är verkligen intresserade av det vi säger om att förebygga bränder. Det känns meningsfullt att kunna sprida kunskap om eld och vad som kan hända om de inte är försiktiga.

Eleverna i Valsätraskolan lyssnade uppmärksamt och ställde frågor till både poliserna, ambulanssjuksköterskorna och brandmännen. De undrade bland annat hur det går till att bli brandman. Brandmännen svarade att det går att ta vägen via en yrkeshögskola eller en intern utbildning för att bli heltids- eller deltidsbrandman.

Elevernas säkerhet kan öka

Högstadieeleverna var berörda av räddningspersonalens gripande historier, till exempel av brandmännens berättelse om när Gottsundaskolan brann ner. Hur kunde det gå så illa?

– Vi vill att eleverna ska förstå vidden av hur illa det kan gå. På sikt hoppas vi att elevernas egen säkerhet ökar, tack vare det de får veta av oss alla när vi kommer till deras klassrum.

När brandmännen är ute i åttorna tillsammans med andra som arbetar med utryckningar slimmar de pratet. Men de hinner ändå med att förklara vilka allvarliga följder en anlagd brand kan få. Det kan handla om både skadestånd och liv och död.

Brandmännen berättar alltid om att det är viktigt att ha brandvarnare, brandfilt och brandsläckare hemma. Alla bör känna till det. Det kan rädda liv.

– Eleverna får så mycket information av oss när vi kommer till klassrummet och berättar. Får de med sig något positivt därifrån är vi nöjda. Och vi ser gärna att de får mer respekt för eld och blir mer försiktiga, när de ser vad elden kan ställa till med.

Under pandemin var besöken i klassrummen digitala. Fördelen med att kunna vara på plats igen är att eleverna då interagerar mer och ställer flera frågor.