Håll utkik efter en brandman på din arbetsplats

Publicerad: 27 augusti 2019 Senast uppdaterad: 27 augusti 2019
Samuel Green är teknisk chef på en digital byrå i Uppsala, samtidigt är han brandman vid deltidsstationen i Storvreta. Foto: Ulf Johansson

Den 3 september arrangeras för första gången Brandman på jobbet-dagen. På arbetsplatser runt om i landet kan många då se vem som rycker in som deltidsbrandman när larmet går. Kanske finns det en brandman på just din arbetsplats? Håll utkik!

Brandman på jobbet-dagen är till för att synliggöra både brandmän och deras huvudarbetsgivare. Samtidigt kan den speciella dagen öka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.

Uppsala brandförsvars brandmän bär något från räddningstjänsten, exempelvis en t-shirt, ett larmställ, en hjälm eller en uniform på sina vanliga jobb den dagen.

– Tack vare det hoppas vi att flera får upp ögonen för hur deltidsbrandmännen och deras huvudarbetsgivare ställer upp i samhällets tjänst, säger Jörgen Olsson som är enhetschef för brandförsvarets deltidsbrandstationer.

I Sverige finns det närmare 16 000 brandmän. Av dem är omkring 10 500 deltidsanställda – eller räddningspersonal i beredskap som det också kallas. Deltidsbrandmännen är alltså en viktig och bärande del av räddningstjänsten i Sverige, särskilt utanför tätorterna.

– För att allt ska fungera måste det finnas arbetsgivare som är villiga att släppa iväg sina anställda när larmet går.

Bakom kampanjen står Sveriges räddningstjänster genom RRB – Räddningstjänstens Riksorganisation för Beredskapsfrågor.