Har du en brandman på din arbetsplats?

Publicerad: 5 september 2022 Senast uppdaterad: 5 september 2022

Tisdagen 6 september är det Brandman på jobbet-dagen. På arbetsplatser runt om i landet kan många då se vem som rycker ut som deltidsbrandman när larmet går. Har du en brandman på din arbetsplats?

Erik Berglund, lärare och brandman i Björklinge, som deltar i brandman på jobbet-dagen från sin ordinarie arbetsplats som lärare i Björkvallsskolan.
Erik Berglund, lärare och brandman i Björklinge, som deltar i brandman på jobbet-dagen från sin ordinarie arbetsplats som lärare i Björkvallsskolan.

Om Brandman på jobbet-dagen

Brandman på jobbet-dagen är till för att synliggöra och hylla både brandmän och deras huvudarbetsgivare. Samtidigt kan den speciella dagen öka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.

Under den här dagen bär brandmän runt om i Sverige något från räddningstjänsten, exempelvis en t-shirt, ett larmställ, en hjälm eller en uniform på sina vanliga jobb den dagen.

Vi frågade Erik Berglund, lärare på Björkvallsskolan och deltidsbrandman i Björklinge, på vilket sätt hans kunskaper som deltidsbrandman kan vara till nytta på hans ordinarie arbetsplats.

-  Vi får en bra utbildning inom både brandbekämpning, brandskydd och grundläggande akutsjukvård vilket ger min arbetsgivare tillgång till snabb hjälp om det händer något på arbetsplatsen. Det kan till exempel handla om någon elev som gjort sig illa och skolsköterskan inte finns på plats då kan jag få rycka in och hjälpa till.

– I och med den här kampanjen där vi synliggör våra deltidsbrandmän hoppas vi att flera får upp ögonen för hur deltidsbrandmännen och deras huvudarbetsgivare ställer upp i samhällets tjänst, säger Jörgen Olsson som är enhetschef för Uppsala brandförsvars deltidsbrandstationer.

Deltidsbrandman (räddningspersonal i beredskap)

Inom Uppsala brandförsvar finns 268 deltidsbrandmän på 14 deltidsstationer i Tierp, Uppsala och Östhammar och av Sveriges närmare 16 000 brandmän är omkring 10 500 deltidsanställda – eller räddningspersonal i beredskap som det också heter.

Deltidsbrandmännen är alltså en viktig och bärande del av räddningstjänsten i Sverige, särskilt utanför tätorterna. För att allt ska fungera måste det finnas arbetsgivare som är villiga att släppa iväg sina anställda när larmet går.

Du kan passa som deltidsbrandman även om du inte tror det. Låter det intressant? Läs mer om att vara deltidsbrandman

Bakom kampanjen ”Brandman på jobbet-dagen” står Sveriges räddningstjänster genom RRB – Räddningstjänstens riksorganisation för beredskapsfrågor.