Har du en brandman på din arbetsplats?

Publicerad: 4 september 2023 Senast uppdaterad: 4 september 2023
Fredrik Jansson, arbetsledare på Östhammars kommuns fastighetsdrift och deltidsbrandman i Öregrund.

Tisdagen 5 september är det Brandman på jobbet-dagen. På arbetsplatser runt om i landet kan många då se vem som rycker ut som deltidsbrandman när larmet går. Har du en brandman på din arbetsplats?

Om Brandman på jobbet-dagen

Brandman på jobbet-dagen är till för att synliggöra och hylla både brandmän och deras huvudarbetsgivare. Samtidigt kan den speciella dagen öka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.

Under den här dagen bär brandmän runt om i Sverige något från räddningstjänsten, exempelvis en t-shirt, ett larmställ, en hjälm eller en uniform på sina vanliga jobb den dagen.

Vi frågade Fredrik Jansson, arbetsledare på Östhammars kommuns fastighetsdrift och deltidsbrandman i Öregrund, på vilket sätt hans kunskaper som deltidsbrandman kan vara till nytta på hans ordinarie arbetsplats.

- Jag jobbar med fastigheter där brandskydd är en viktig del så det är främst vid arbete med det systematiska brandskyddet men sen skadar det aldrig att ha en sjukvårdsutbildning då man rör sig där det är mycket folk. Min arbetsgivare är positiv till det och Östhammars kommun har flera anställda som också är deltidsbrandmän.

– I och med den här kampanjen där vi synliggör våra deltidsbrandmän hoppas vi att flera får upp ögonen för hur deltidsbrandmännen och deras huvudarbetsgivare ställer upp i samhällets tjänst, säger Jörgen Olsson som är enhetschef för Uppsala brandförsvars deltidsbrandstationer.

Deltidsbrandman (räddningspersonal i beredskap)

Inom Uppsala brandförsvar finns cirka 270 deltidsbrandmän och styrkeledare på 14 deltidsstationer i Tierp, Uppsala och Östhammar och av Sveriges närmare 16 000 brandmän är omkring 10 500 deltidsanställda – eller räddningspersonal i beredskap som det också heter. Deltidsbrandmännen är alltså en viktig och bärande del av räddningstjänsten i Sverige, särskilt utanför tätorterna.

För att allt ska fungera måste det finnas arbetsgivare som är villiga att släppa i väg sina anställda när larmet går.

Du kan passa som deltidsbrandman även om du inte tror det. Låter det intressant? Läs mer om att vara deltidsbrandman

Bakom kampanjen ”Brandman på jobbet-dagen” står Sveriges räddningstjänster genom RRB – Räddningstjänstens riksorganisation för beredskapsfrågor.

Mer information:

Jörgen Olsson, enhetschef för Uppsala brandförsvars deltidsstationer
Telefon: 018-727 31 67
E-post: jorgen.olsson@uppsala.se