Brandman vid deltidsstation

Se filmen om deltidsbrandmän på Youtube.

Som brandman på våra deltidsstationer får du en gedigen utbildning, spännande arbetsuppgifter, en svårslagen gemenskap men framförallt fyller du en mycket viktig samhällsfunktion.

Att arbeta som brandman vid våra deltidsstationer innebär att du vid sidan av ditt ordinarie arbete är beredd att hjälpa till vid räddningsinsatser i samhället där du bor eller arbetar.

Vi söker människor med olika bakgrund och erfarenhet. Huvudsaken är att du har ett stort engagemang samt bor eller arbetar på orten där stationen finns.

Beredskapsperiod

Du har beredskap, hemma eller på jobbet.Vilka tider under dygnet du har beredskap kan variera. Övning och utbildning sker löpande under året.

Fysisk förmåga

För att få arbeta som brandman ska du göra ett antal tester. En del av dem är fysiskt krävande. Har du frågor om testerna och hur du kan förbereda dig, fyll i intresseanmälan så hör vi av oss till dig.

Inställelsetid, körkort och språk

När du har beredskap ska du kunna tjänstgöra inom cirka 6–7 minuter från det att du kallas. Din huvudarbetsgivare ska godkänna att du arbetar i beredskapstjänst. Körkort med B-behörighet är ett krav och C-behörighet är meriterande. Du ska behärska svenska språket.

Utbildning

Du börjar med att utbilda dig under tre veckor på vår övningsansläggning i Uppsala. Därefter förväntas du inom två år genomföra ytterligare tre veckors utbildning för att bli grundutbildad deltidsbrandman. 

Anmäl ditt intresse

Skicka in en intresseanmälan i vårt formulär så tar vi kontakt med dig och berättar mer.

Mer information om yrket 

Det finns flera benämningar för att arbeta som brandman vid sidan om sitt ordinarie arbete. De två vanligaste är räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) och deltidsbrandman.

Se MSB:s film "Att arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap" 

SKR och MSB har gemensamt tagit fram en webbplats där du får information om vad yrket innebär.
blideltidsbrandman.nu

Enhetschef för brandförsvarets deltidsbrandstationer

Jörgen Olsson
Telefon: 018-727 31 67
E-post: jorgen.olsson@uppsala.se