Jobba som brandman

Se filmen om hur det är att jobba som brandman.

Som brandman möter du en arbetsvardag med utmanande utryckningar, allt från trafikolyckor och bränder till förebyggande information till bland annat skolor och allmänhet. Du kommer i kontakt med människor i olika krävande situationer och arbetar tillsammans med kollegor i ett lag. Du måste därför vara duktig på att handskas med människor och tycka om att samarbeta. Som brandman krävs också styrka och bra kondition.

Se lediga jobb hos oss

Växlande arbetstempo

När larmet går gäller det att reagera snabbt och du måste fokusera hundra procent på din uppgift. Övrig arbetstid går bland annat åt till övningar, förebyggande arbete, underhåll av utrustning och fysisk träning.

Vem anställs hos oss

Vi är måna om att hitta rätt person när vi rekryterar. Det är viktigt att du trivs med oss och vi med dig. För oss är det en självklarhet att varje medarbetare respekteras oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning. Vi har som ambition att skapa en jämnare könsfördelning inom räddningsverksamheten och välkomnar därför fler kvinnor. Vi vill även öka vår etniska och kulturella mångfald då vi tror att det bidrar till en mer dynamisk arbetsmiljö.

Utbildning

För att kunna söka en fast tjänst som heltidsbrandman krävs att du har gått utbildningen Skydd mot olyckor (SMO) eller har motsvarande utbildning enligt kravprofil. SMO är en tvåårig eftergymnasial utbildning som finns på MSB:s skolor i Sandö och Revinge.

Läs om utbildningen på MSB:s webbplats.

Rekryteringstester

Vid rekryteringen kommer du att genomföra klaustrofobitest, höjdtest, ett praktiskt prov under tidspress samt en arbetsrelaterad bana. Du får också visa din pedagogiska förmåga samt göra ett par fysiska tester. 

  • Löpning: 3 km på 13 min
  • Rodd: 500m på 1,45 min

Det är den samlade bedömningen av dina testresultat, kompetensnivå och personliga lämplighet och förmåga som avgör om du är lämplig för tjänsten.

Övriga krav

Du har C-körkort. (söker du som sommarvikarie är kravet B-körkort)
Du har genomfört sim- och livräddningstest motsvarande Guldbojen. Ta med intyg.