Östhammars kommun

Farlig verksamhet i Östhammars kommun

Här kan du se vilka industrier som omfattas av sevesolagstiftningen i Östhammars kommun. Du kan läsa om vilka förebyggande säkerhetsåtgärder som företagen vidtagit för att begränsa följderna om det skulle ske en allvarlig kemikalieolycka i form av kemikalieutsläpp, brand eller explosion.

Upplysning

Verksamheten omfattas av lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarlig kemikalieolycka.

Lokalisering

Adress:

Gimoverken
747 80 Gimo

Fastighetsbeteckning:

Gimo 10:1 & 13:12 

Aktiviteter vid verksamheten

Företagets anläggningar i Gimo utgör basen i den produktion av hårdmetallverktyg som gjort företaget till världens ledande tillverkare av hårdmetall och verktyg för skärande bearbetning. Skären tillverkas av ett hårdmetallpulver, baserat på Volfram, med tillsatser av Kobolt alternativt Nickel. Vid anläggningen lagras stora mängder av detta pulver, vilket har föranlett att företaget hamnar i den ”högre kravnivån” enligt lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.

I de processer som behövs för produktionen används ett antal farliga kemikalier, bland andra klorväte, titantetraklorid, gasol, vätgas, etanol och ammoniak.

Farliga ämnen

Farliga ämnen Sandvik.png

Vad kan hända?

Trots att AB Sandvik Coromant bedriver ett noggrant säkerhetsarbete går det inte att bortse från att en olycka kan inträffa. Ett utsläpp av kemikalier, förorsakat av en brand eller explosion, kan skapa ett gasmoln som är explosivt eller giftigt att inandas. Gasmolnet kan, beroende på bland annat väderleken, spridas till närliggande områden. Olyckor kan inträffa inom respektive industriområde samt vid transporter med lastbil till och från fabrikerna.

Vilken beredskap finns?

Lagstiftningen säger att verksamhetsutövaren är skyldig att förebygga risker och begränsa följderna på människor och miljö vid en allvarlig kemikalieolycka. En säkerhetsrapport ska upprättas och inlämnas till myndigheterna. En sådan rapport revideras regelbundet.

Företaget genomför ständigt omfattande riskanalyser och med utgångspunkt från dessa genomförs ett skadeförebyggande och skadebegränsande arbete för att minimera riskerna inom anläggningen.

Sannolikheten för en kemikalieolycka bedöms vara mycket liten.

Allmän information vid olycka

Om det sker en olycka där det finns risk att människor kan komma till skada används varningssignalen ”Viktigt Meddelande till Allmänheten”, VMA.

Utomhus:

Varning sker genom högtalare som under minst två minuter sänder ut en ljudsignal bestående av 7 sekunders ljudstötar med 14 sekunders mellanrum. När faran är över ljuder en lång signal på 30–40 sekunder.

Det är dessa signaler som testas klockan 15.00 den första måndagen i mars, juni, september och december.

Inomhus:

Radio- och TV-sändningar bryts för ett ”Viktigt Meddelande till Allmänheten”. Informationen läggs också ut på SVT:s text-TV sidan 599.

Vad ska man göra?

  1. Sök skydd inomhus
  2. Stäng dörrar, fönster och ventilation
  3. Lyssna på radio och TV.

Brandrök och gaser kan ge problem med irritation och sveda i framförallt ögon och näsa. Man kan också få problem med luftvägar och lungor om man andas in rök eller gas. Eftersom röken och gasen följer med vindriktningen är det viktigt att ha koll på varifrån det blåser och undvika att stå rakt i vindriktningen.

Information från den kommunala planen för räddningsinsats

Kommunen är skyldig att upprätta en plan för räddningsinsatser vid objekt som omfattas av den högre kravnivån enligt lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Planen innehåller bland annat uppgifter om hur en räddningsinsats ska genomföras vid en eventuell olycka samt uppgifter om hur allmänheten skall varnas och informeras.

En sådan plan har upprättats av Uppsala brandförsvar i samarbete med AB Sandvik Coromant. Planen övas kontinuerligt i olika omfattningar. Planen finns i sin helhet på www.uppsalabrandforsvar.se.

Tillsyn

Länsstyrelsen ansvarar för tillsyn enligt lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Information om senaste tillsyn kan fås av Länsstyrelsen i Uppsala län.

Övrig information

Ytterligare information kan lämnas av AB Sandvik Coromant

Kontaktuppgifter

Verksamhetsutövare

AB Sandvik Coromant
Gimoverken
747 80 Gimo

Telefon: 0173-840 00 (växel)

AB Sandvik Coromant har inkommit med information till allmänheten som tillhandahålls av kommunen. Informationen i sin helhet finns att tillgå på följande länk: Information till allmänheten gällande risker vid AB Sandvik Coromant (PDF, 696 KB) (PDF, 696 KB).

Upplysning

Verksamheten omfattas av lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarlig kemikalieolycka.

Lokalisering

Adress:

Forsmarks Kraftgrupp
742 03 Östhammar

Fastighetsbeteckning:

Forsmark 6:5

Forsmarks Kraftgrupp AB (FKA) ligger utanför Forsmarks bruk vid Upplandskusten i norra Roslagen, Östhammars kommun.

Aktiviteter vid verksamheten

FKA:s förvaring och användning av diesel, flygfotogen och hydrazin gör att verksamheten omfattas av lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarlig kemikalieolycka på den läge nivån.

Farliga ämnen och risker

Diesel/flygfotogen

Förrådssystem för diesel lagrar och distribuerar diesel till stationära reservkraftsdieslar, hetvattenpannor och brandvattensystem. Flygfotogen används till en gasturbinanläggning för reservkraft.

De huvudsakliga riskerna med hantering av diesel/flygfotogen är att den är brännbar samt miljöfarlig. Diesel/flygfotogen förvaras invallat och ett läckage hamnar i första hand i tankarnas invallningar. Når diesel mark och vatten kan det leda till större miljöpåverkan och saneringsarbete som följd. Rökutveckling vid en brand skulle eventuellt kunna ge upphov till rökspridning över Forsmarks område.

Hydrazin

För att undvika korrosion på material doseras produkter innehållande hydrazin i slutna kyl- och värmesystem. Endast hydrazin utspädd till 15 % eller lägre förvaras och används.

De huvudsakliga riskerna med hantering av hydrazin består i att det kan orsaka cancer, är frätande och miljöfarligt. Hydrazin förvaras invallat och vid ett läckage hamnar ämnet i första hand i invallningen. Konsekvenserna vid ett läckage som når mark/vatten bedöms som måttliga. All hantering av ämnet är styrt i instruktioner och tillstånd från Arbetsmiljöverket har erhållits.

Allmän information vid olycka

Om en olyckshändelse skulle inträffa kommer FKA:s interna räddningsstyrka först att larmas. Vid större händelse larmas Uppsala brandförsvar. Räddningsarbetet på plats leds av räddningsledaren som till sin hjälp har personal och experter från företaget. Om olyckshändelsen bedöms vara så pass allvarlig att boende i området riskerar att påverkas så kommer räddningstjänsten att gå ut med ett ”Viktigt Meddelande till Allmänheten” (VMA). Signalen innebär att du skall gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation samt lyssna på radio för mer information. Du kan även få information via TV och på SVT:s textsida 599.

Tillsyn

Länsstyrelsen ansvarar för tillsyn enligt lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Information om senaste tillsyn kan fås av Länsstyrelsen i Uppsala län.

Övrig information

Ytterligare information kan lämnas av produktionsledningen inom Forsmarks Kraftgrupp AB.

Kontaktuppgifter

Forsmarks Kraftgrupp AB
742 03 Östhammar
Växel 0173-810 00

Forsmarks Kraftgrupp AB har inkommit med information till allmänheten som tillhandahålls av kommunen. Informationen i sin helhet finns att tillgå på följande länk: Information till allmänheten gällande risker vid Forsmarks Kraftgrupp AB. (PDF, 76 KB) (PDF, 76 KB)

Sevesolagstiftningen

Läs om sevesolagstiftningen